Ja hoor, het is maart, de belastingaangifte staat weer op de kaart

en wat er allemaal weer verandert

En het is weer maart. Naast dat het voorjaar op de planning staat mogen we weer met de billen bloot. En dat is nog niet in de zon. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker, dus de belastingaangifte over het inkomen van 2016 staat weer vooraf ingevuld online. Wel zo handig en je ziet dat er veel meer van je bekend is dan dat jezelf eigenlijk wist. We kunnen tot 1 mei de belastingaangifte indienen. Mocht dat om een of andere reden niet lukken, dan kun je uitstel aanvragen tot uiterlijk september dit jaar bij de belastingdienst

Natuurlijk kun je na te zijn ingelogd op het knopje verzenden drukken als je niet zo’n cijfer typje bent, maar het is een feit dat ze wel al je inkomen weten, maar opeens niet meer wat je mag aftrekken. Controleer daarom je belastingaangifte goed en pas zo nodig wel je aftrekposten en dergelijk aan. Betaal je te weinig dan weet je zeker dat je wat hoort en dat je moet bijbetalen. Maar heb je recht op geld terug, dan is dat niet altijd van te voren ingevuld en zul je dat niet vanzelf horen.

Enkele veranderingen dit jaar :

  1. Belastingtarieven in de boxen zijn aangepast. Box 1 (werk & inkomen), geld tot een inkomen tot €19.992 stijgt iets tot 36,55 %. Box 2 en Box 3 dalen tot 40,4%. Box 4 blijft een tarief van 52% (dit geldt over het deel van het inkomen boven 66.422 euro.)
  2. Iedereen met een inkomen van meer dan 19.922 euro krijgt minder korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen dan vorig jaar. Hoe meer je verdiend, hoe minder algemene heffingskorting je krijgt. Een inkomen vanaf €66.417 ,- krijgt niets. Afhankelijk van je inkomen kan de korting oplopen tot maximaal €2.242.-Mensen met een laag inkomen en een fiscale partner krijgen een lagere algemene heffingskorting. De algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner is maximaal €1.047.-
  3. Werkenden krijgen iets meer korting op hun inkomen uit arbeid. De korting is afhankelijk van het inkomen en kan oplopen tot maximaal €3103,-. Vanaf €34.015 euro wordt de arbeidskorting lager. Vanaf €111.590 euro is er geen korting.
  4. De geblokkeerde spaarloonregeling is niet meer vrij van belasting, vergeet deze dus niet op te geven in Box 3. De vrijstelling van €17000,- komt te vervallen.
  5. Belastingvrij sparen voor je uitvaart bij de bank kan niet meer. Een verzekering nog wel.
  6. Hypotheekrente aftrek is nog verder verlaagd.

 

Uiteraard veranderd er nog veel meer, zoals de bijtelling voor zakelijke rijders, eigenwoningforfait en dergelijke, maar aangezien dit per persoon en situatie verschilt is het verstandig om naar de site  te gaan voor meer informatie en om belastingaangifte over 2017  te doen.

Kijk voor een koopje