Nieuw briefje van 50

wat zijn de kenmerken

En vanaf vandaag is hij gelanceerd, een nieuw briefje van 50 euro. Dus raak niet van streek als je ergens in een winkel opeens een raar briefje terug krijgt of dat je je portemonnee opent en vervolgens denkt dat je genept bent.

Wat is er eigenlijk anders en hoe herken je of het briefje echt is? Echt heel veel is er niet veel veranderd op het oog, maar heel natuurlijk zal het nieuwe biljet niet gelijk aanvoelen. Het briefje heeft enkele nieuwe veiligheidskenmerken erbij gekregen en daarnaast is de kleur wat opgepimpt.

Hoe herken je of het geld echt is? Net als alle Eurobiljetten kun je echt geld herkennen met de voel,kijk, en kantelmethode. Door het briefje te voelen, te bekijken en te kantelen zul je de kenmerken herkennen.

Kenmerken door te voelen
  1. Het papier voelt stevig en het knispert.
  2. Op de voorzijde, aan de linkerrand en aan de rechterrand voel je een aantal korte lijntjes. De afbeelding, de letters en het grote waardecijfer voelen ook dikker aan.
Kenmerken door te kijken.

Houdt het briefje tegen het licht. Het volgende kun je zien:

  1. Portretraampje. Het raampje bovenaan in het hologram – de zilveren band rechts op het bankbiljet – wordt doorzichtig en toont een portret van Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is. Als het bankbiljet wordt gekanteld toont het raampje ook regenboogkleurige lijntjes rondom het waardecijfer. Aan de achterzijde van het biljet verschijnen regenboogkleurige waardecijfertjes in het raampje.
  2. Portretwatermerk. Je ziet een vage afbeelding met daarin een portret van Europa (een figuur uit de Griekse mythologie), de waarde van het bankbiljet en de hoofdafbeelding. Als je het bankbiljet op een donkere ondergrond legt, worden de lichte delen donkerder. Het portret is ook te zien in het hologram.

  3. Veiligheidsdraad. De veiligheidsdraad komt tevoorschijn als een donkere streep. In de streep is in kleine witte letters het €-teken en het waardecijfer te zien.

Kenmerken door het briefje te kantelen en wat heen en weer te bewegen. 

De zilveren band toont in een doorzichtig raampje een portret van Europa en het smaragdgroene cijfer vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt.

  1. Portretraampje.  Het raampje bovenaan in het hologram en de zilveren band rechts op het bankbiljet worden doorzichtig en toont een portret van Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is. Als het bankbiljet wordt gekanteld toont het raampje ook regenboogkleurige lijntjes rondom het waardecijfer. Aan de achterzijde van het biljet verschijnen regenboogkleurige waardecijfertjes in het raampje.

  2. Portrethologram.  Het hologram – de zilveren band rechts op het bankbiljet – toont een portret van Europa (een figuur uit de Griekse mythologie), de hoofdafbeelding en de waarde van het bankbiljet.

  3. Smaragdgroen cijfer. U ziet op het glanzende cijfer in de linkerbenedenhoek een lichteffect dat op en neer beweegt. Het cijfer verandert ook van kleur, van smaragdgroen naar diepblauw.

En dan heeft het briefje ook nog de volgende andere kenmerken:
  • Microtekst. Je ziet op enkele plaatsen op het briefje zeer kleine lettertjes. Deze microtekst kan met behulp van een vergrootglas worden gelezen. De lettertjes zijn scherp, niet vaag.

Als je het briefje onder normaal ultraviolet licht houdt

voorkant:

  • Het papier zelf licht niet op: het geeft geen licht af en is donker.
  • Er verschijnen kleine in het papier verwerkte vezels. Elke vezel vertoont drie verschillende kleuren.
  • De sterren in de EU-vlag, de kleine cirkels en de grote sterren lichten geel op. Enkele andere plaatsen lichten ook geel op.

achterkant

  • Het papier zelf licht niet op: het geeft geen licht af en is donker. Er verschijnen kleine in het papier verwerkte vezels. Elke vezel vertoont drie verschillende kleuren.
  • Een kwart van een cirkel in het midden van het bankbiljet en enkele andere plaatsen lichten groen op.
  • Het horizontale serienummer en een band verschijnen in de kleur rood.

Als je het briefje onder speciaal ultraviolet licht (UV-C)

Aan de voorzijde lichten de kleine cirkels in het midden geel op, de grote sterren en enkele andere plaatsen lichten oranje op. Het €-teken wordt ook zichtbaar.

Als je het briefje onder infrarood licht houdt

Aan de voorkant van het bankbiljet zijn het smaragdgroene cijfer, een deel van het grote waardecijfer, de rechterzijde van de hoofdafbeelding en de zilverkleurige band zichtbaar. Aan de achterzijde zijn naast het raampje alleen het waardecijfer en het horizontale serienummer zichtbaar.

Zo te zien zijn er heel wat kenmerken om te herkennen of een briefje echt is. Wil je alles eens op je gemak bekijken met een duidelijke uitleg aan de hand van foto’s dan kun je terecht op de site van de ECB. Hier kun je ook terecht voor alle kenmerken van ons briefgeld.

Altijd handig om sommige dingen te weten, zodat je niet met vals geld in je knip loop, want als je een vals briefje eenmaal hebt ben je je geld kwijt. In principe ben je strafbaar als je ermee probeert te betalen en wil je het bij de bank inleveren, dan krijg je er niets voor terug.

bron: nieuwe-eurobankbiljetten.eu

Kijk voor een koopje