Zomertijd begint met zon. smeren we?

Goed, we hebben er lang op moeten wachten met die winter. Eigenlijk is het vroeg in het voorjaar, maar we gaan er even naar toe: het zomergevoel. Een weekje later dan de zomertijd is in gegaan, is het zover: we krijgen zon en een temperatuur dat naar de 20 graden loopt. Dat wordt weer lekker in de zon zitten of buiten bezig zijn.

Hup, jas uit, broekspijpen en mouwen omhoog, een rok of korte broek aan en zitten met onze hier en daar oogverblindende witte snoeten, armen en benen. Kinderen rennen ook lekker kort gekleed buiten. En voor je het weet is melkwit kreeft-rood geworden. Het is ook zo lekker die zon en dat smeren vergeten we vaak. Gewoon omdat we eigenlijk denken dat de zon zo vroeg in het jaar niet zo krachtig is. Dat is een misvatting. De zon is al krachtig genoeg om onze bleke huid dat weinig zon heeft gehad lekker rood te verbranden en zo schade te veroorzaken.

Jarenlang zijn we gewaarschuwd dat teveel zon niet goed voor je is. Zeker het verbranden. Uiteraard weten we dat, maar daarnaast heeft ons lichaam ook de vitamine D nodig die aangemaakt wordt door zonlicht. Om te voorkomen dat onze huid beschadigd raakt door de UV-straling en verbrand is het devies dan ook: smeren.  Vooral het gezicht, nek en de armen en benen. Ten slotte willen we genieten van de zon en geen huidkanker oplopen.

Op naar de winkel. Daar staat dan een hele collectie zonnebrandartikelen en allemaal ter bescherming tegen verbranding. En wat nu te kiezen? Welke factor moet ik nu hebben?
Kan natuurlijk een factortje 50 uit het rek trekken, weet ik zeker dat ik altijd beschermd ben. Zou kunnen ja, maar nodig is dat niet. Ons lichaam heeft een prima afweersysteem. Je wordt er nog bruin van ook: pigment. Die moeten we wel activeren, anders blijven we snel verbranden. Een factor 50 is  te sterk in ons land, omdat de straling hier geen waarden heeft als rondom de Middellandse Zee. De hoeveelheid pigment hangt af van wat voor huidtype je hebt. Dat bepaalt samen met de plek waar jij je bevindt (of naar toe gaat) hoe je je beschermd tegen de zon.

Onder welke Huidtype val jij? 

Huidtype 1 Huidtype 2 Huidtype 3 Huidtype 4 type 5 & 6
verbrandt zeer snel en wordt nagenoeg niet bruin. Verbrandt snel en wordt erg langzaam bruin. Verbrandt erg weinig en wordt makkelijk bruin verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed Aziatisch en negroïde
lichte huid, vaak sproetjes, rossig/rood tot lichtblond haar en lichte kleur ogen lichte huid, blond haar en lichte ogen. Licht getinte huid, donker tot bruin haar, en vrij donker gekleurde ogen getinte huid, donker haar en donkere ogen. zeer goed bestand tegen de zon

Minimaal factor 18 – 20

gebruik om de 3 uur in de zon

beter is factor 30

minimaal factor 10-12

gebruik om de 3 uur in de zon

beter is factor 15 – 20

minimaal factor 5-7

gebruik om de 3 uur in de zon

beter is factor 10 – 15

minimaal factor 4 – 5

gebruik om de 3 uur in de zon

beter is factor 5 – 10

geen zonnebrandmiddelen nodig

Vergeet ook je ogen niet! Bescherm ze stijlvol tegen de UV van de zon of al die verblindende witte benen met een mooie designer merk zonnebril.

Kijk voor een koopje